fbpx
  • No products in the basket.

Little Cyclone | The Story of a Grizzly Cub

Little Cyclone: The Story of a Grizzly Cub


Read this story about a young bear cub that bravely fended off a possible attack from much bigger and ferocious fellow animals in a Zoological park. Willpower and self-confidence triumph over brute strength.


We find little kids hugging their teddies and not parting from them even when they sleep. Perhaps the warm and furry appearance of the bear attracts them and offers them comfort. They love the doll so much that they spend their time feeding it, dressing it up and holding it to their bosom.


Little kids cry when they are separated from their mothers. Mothers too would not allow their children to be taken away from them.


How do you think animals would behave when they are isolated from their families? Here is an interesting story of a young grizzly bear which proved its strength and grit, not wishing to be cowed down or dominated by other bigger bears.


Little Cyclone is a grizzly cub from Alaska, who earned his name by the vigour of his resistance to ill-treatment. When his mother was fired at, on a timbered hillside facing Chilkat River, he and his brother ran away as fast as their stumpy little legs could carry them. When they crept where they had last seen her, they thought her asleep; and cuddling up close against her yet warm body they slept peacefully until morning.


Before the early morning sun had reached their side of the mountains, the two orphans were awakened by the rough grasp of human hands. Valiantly they bit and scratched, and bawled aloud with rage. One of them made a fight so fierce and terrible that his nervous captor let him go, and that one is still on the Chilkoot.


Although the other cub fought just as desperately, his captor seized him by the hind legs, dragged him backwards, occasionally swung him around his head, and kept him generally engaged until ropes were procured for binding him. When finally established, with collar, chain and post, in the rear of the saloon in Porcupine City, two- legged animals less intelligent than himself frequently and violently prodded the little grizzly with a long pole "to see him fight." Barely in time to save him from insanity, little Cyclone was rescued by the friendly hands of the Zoological Society's field agent, placed in a comfortable box, freed from all annoyance, and shipped to New York.


He was at that time as droll and roguish- looking a grizzly cub as ever stepped. In a grizzly-gray full moon of fluffy hair, two big black eyes sparkled like jet beads, behind a pudgy little nose, absurdly short for a bear. Excepting for his high shoulders, he was little more than a big bale of gray fur set up on four posts of the same material. But his claws were formidable, and he had the true grizzly spirit.


The Bears' Nursery at the New York Zoological Park is a big yard with a shade tree, a tree to climb, a swimming pool, three sleeping dens, and a rock cliff. It never contains fewer than six cubs, and sometimes eight.


Naturally, it is a good test of courage and temper to turn a new bear into that roistering crowd. Usually a newcomer is badly scared during his first day in the Nursery, and very timid during the next. But grizzlies are different. They are born full of courage and devoid of all sense of fear.


When little Cyclone's travelling box was opened, and he found himself free in the Nursery, he stalked deliberately to the centre of the stage, halted, and calmly looked about him. His air and manner said as plainly as English: "I'm a grizzly from Alaska, and I've come to stay. If any of you fellows think there is anything coming to you from me, come and take it."


Little Czar, a very saucy but good-natured European brown bear cub, walked up and aimed a sample blow at Cyclone's left ear. Quick as a flash, outshot Cyclone's right paw, as only a grizzly can strike, and caught the would-be hazer on the side of the head. Amazed and confounded, Czar fled in wild haste. Next in order, a black bear cub, twice the size of Cyclone, made a pass at the newcomer, and he too received so fierce a countercharge that he ignominiously quit the field and scrambled to the top of the cliff.


Cyclone conscientiously met every attack, real or feigned, that was made upon him. In less than an hour it was understood by every bear in the Nursery that, that queer-looking gray fellow with the broad head and short nose could strike quick and hard, and that he could fight any other bear on three seconds' notice.


From that time on Cyclone's position has been assured. He is treated with the respect that a good forearm inspires, but being really a fine-spirited, dignified little grizzly, he attacks no one, and never has had a fight.


About the author

William Temple Hornaday, Sc.D. (December 1, 1854 - March 6, 1937) was an American zoologist, conservationist, taxidermist, and author. He was a pioneer in the early wild life conversation movement in the United States. During his life time he published many books and articles on the need for conservation of wild life.


Glossary:

stumpy (adj.): short and thick

bawled (v) : cried noisily

procured (v) : obtained

prodded (v) : dug, poked

droll (adj.) : curious and amusing

pudgy (adj.) : short and fat

formidable (adj.) : dangerous

roistering (v) : celebrating noisily

stalked (adj.) : walked stiffly with pride

saucy (adj.) : cheeky, impertinent

hazer (n): a person who drives cattle while on horseback

confounded (adj.) : confused

ignominiously (adj.) : shamefully

conscientiously (adv.) : carefully and meticulously

feigned (adj.) : faked, not genuine


Telling the Story Again.

Little Cyclone was a grizzly cub from ____________earned his name ____________ When his mother was fired at, they ____________The next day at sunrise the two orphans found themselves at ____________ One of them escaped ____________ So the captor let him go. But the other cub was ____________ and taken to the ____________ at New York. The Zoological Park had ____________ Usually a newcomer is badly scared on his first day but ____________ When the box was opened he stood up with courage_________________Cyclone courageously met every____________ In less than an hour all the other bears understood ____________ From then on Little Cyclone's position was ____________.


Answer:


Little Cyclone was a grizzly cub from Alaska, earned his name by the vigour of his resistance to ill-treatment. When his mother was fired at, they ran away. The next day at sunrise the two orphans found themselves at the rough grasp of human hands. One of them escaped after a fierce and terrible fight. So the captor let him go. But the other cub was seized and taken to the zoological park at New York. The Zoological Park had bear’s nursery. Usually a newcomer is badly scared on his first day but grizzly bears are different. When the box was opened he stood up with courage and walked stiffly with pride to the center of the stage. Cyclone courageously met every attack real or feigned. In less than an hour all the other bears understood that Cyclone could strike quick and hard and fight any other bear on three seconds notice. From then on Little Cyclone's position was assured.

Choose the correct answer.


1. Little Cyclone is a grizzly cub who earned his name by his ____________


a) appearance and behaviour.

b) vigour of resistence to ill-treatment.

c) speed and courage.

d) escape from a cyclone.


Ans: b) vigour of resistence to ill-treatment.


2. The nervous captor let one bear go because ________________


a) he was afraid of bears.

b) he did not have proper equipment to seize him.

c) the bear fought so fiercely.

d) the bear escaped and ran away.


Ans: c) the bear fought so fiercely.


3. Little Cyclone was rescued by the ____________


a) members of the Blue Cross.

b) friendly hands of the Zoological Society.

c) members of the National Zoo.

d) volunteers from New York.


Ans: b) friendly hands of the Zoological Society.


4. Little Czar was a ___________


a) good natured European brown bear.

b) grizzly cub from Alaska.

c) furry little Polar bear.

d) North American black bear.


Ans: a) good natured European brown bear.


5. Little Cyclone will fight any other bear in ____________ notice.


a) 10 minutes

b) 15 minutes

c) 03 seconds'

d) 10 seconds'


Ans: c) 03 seconds'


Do You Know:

In 1902, American President Theodore Roosevelt also known as Teddy participated in a bear-hunting trip in Mississippi. While hunting, Roosevelt declared the behavior of the other hunters “unsportsmanlike" after he refused to kill a bear they had captured.


As news of the hunting trip spread, many newspapers around the country featured political cartoons starring “Teddy" and “the bear."


Meanwhile, in Brooklyn, New York, a shop owner named Morris Michtom saw one of the cartoons and had an idea. Michtom and his wife created plush, stuffed bears and placed them in the front window of their shop. With permission from Roosevelt, Michtom named the bears “Teddy bears".


Additional Questions


1. Little Cyclone’s mother was fired at, on the timbered hillside facing _____ River.

Ans: Chilkat


2. Little Cyclone and his brother thought that their mother was

Ans: Asleep


3. Little Cyclone’s brother is still in

Ans: Chilkoot


4. Little cyclone had high ____

a) Nose  

b) Eyes

c) Shoulders 

d) Paws


Ans: c) Shoulders


5. The Bears' Nursery at the New York Zoological Park is a big yard with a shade tree, a tree to climb, a swimming pool, ____ sleeping dens, and a rock cliff.

Ans: three


6. The Bears' Nursery at the New York Zoological Park contains fewer than ____ cubs, and sometomes _____.


a) 8, 6 

b) 6, 8 

c) 5, 8 

d) 8, 5


Ans: b) 6, 8


7. What is the difference in grizzlies compared to other bears?

Ans: They are born full of courage and devoid of all sense of fear


8. Little Czar, a very saucy but good-natured European brown bear cub, walked up and aimed a sample blow at Cyclone's left _____


a) Ear 

b) Eye

c) Leg 

d) Nose


Ans: a) Ear

 

TNPSC Materials

Group 1 Courses

© TNPSC.Academy | All Rights Reserved.
Click to Download
close-image