fbpx
  • No products in the basket.

Lessons in Life

Lessons in Life


Having a friend is like planting a flower

Show love and kindness it one day will bloom

Let’s be aware as we walk on this planet

Even the tiniest creature needs room.

Lessons in life aren’t always so simple

Nothing you’re given will ever come free

Even the smallest of gifts deserves “thank you”

I respect you and you respect

I think of you and you think of me.


Remember everyone here is important

When you’re forgotten it makes you feel sad

Know that you matter and you make a difference

Let no one shame you or make you feel bad.


Lessons in life aren’t always so simple

Nothing you are given will ever come free

Even the smallest of gifts deserves “thank you”

I respect you and you respect

I think of you and you think of me.


- Bridgette Bryant & Daniel Ho


Glossary:

kindness (n) - humble

bloom (v) - come into

tiniest (adj) - smallest

forgotten (v) - out of mind

deserves (v) - be qualified for


Comprehension Questions


1. What is planting a flower compared to?

Ans: Having a friend is compared to planting a flower.


2. What does the tiniest creature need?

Ans: The tiniest creatures too need room.


3. What do the smallest gifts deserve?

Ans: The smallest gifts deserves thank you.


4. What will happen if you fail to give importance to others?

Ans: If we fail to give importance to others, they will also treat us like that which will make us feel bad and they will forget us.


5. What do you learn from your lessons in life?

Ans: Having friendship with everyone and respecting others is important.


6. Pick and write the rhyming words from the third stanza.

Ans: free – me.


7. “Having a friend is like planting a flower.” Explain.

Ans: Having a friend is like planting a flower since the friend will give blossoms and happiness like a flower in the future.


Figures of Speech:


Simile - Examples:

* as blind as a bat (means that someone is not willing to notice)

* like peas in a pod (means that two people are quite similar)

* as wise as an owl (refers to someone who is very smart / knowledgeable)

* quiet like a mule (refers to someone who is silent / quiet)

* as brave as a lion (refers to someone who is too brave/courageous)


Metaphor - Examples:

* My father was boiling mad. (implies that he was too angry)

* She is the apple of my eye. (implies that she is too dear to me)

* Your brain is a computer. (implies that your brain is smart and quick)

* Her voice is music to his ears. (implies that her voice makes him feel happy)

* The given task was a breeze. (implies that the task was not difficult)


1. Which of the given options is a Metaphor?

a) Life is like a chocolate box.  

b) Raj is like his twin brother.

c) His words are pearls of wisdom.  

d) The bus is slow as a snail.


Ans: c) His words are pearls of wisdom

 

TNPSC Materials

Group 1 Courses

© TNPSC.Academy | All Rights Reserved.
Click to Download
close-image