fbpx
  • No products in the basket.

A Thing of Beauty

A Thing of Beauty


A thing of beauty is a joy forever

Its loveliness increases, it will never

Pass into nothingness; but will keep

A bower quiet for us, and a sleep

Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing

Therefore, on every morrow, are we wreathing

A flowery band to bind us to the earth,

Some shape of beauty moves away the pall

From our dark spirits. Such the sun, the moon,

Tree old, and young, sprouting a shady boon

For simple sheep; and such are daffodils

With the green world they live in: and clear rills

That for themselves a cooling covert make

‘Gainst the hot season; the mid forest brake,

Rich with a sprinkling of fair musk – rose blooms;

An endless fountain of immortal drink,

Pouring unto us from the heaven’s brink


- Jhon Keats


About the Poet:

John Keats (1795 – 1821) was a British Romantic poet. Although trained to be a surgeon, Keats decided to devote himself wholly to poetry. Keats’ secret, his power to sway and delight the readers, lies primarily in his gift for perceiving the world and living his moods and aspirations in terms of language. "A Thing of Beauty' is an excerpt from his poem ‘Endymion: A Poetic Romance’. The poem is based on a Greek legend, in which Endymion, a beautiful young shepherd and poet who lived on Mount Latmos, had a vision of Cynthia, the Moon Goddess. The enchanted youth resolved to seek her out and so wandered away through the forest and down under the sea.


Glossary

bower (n) - shelter under the shade of trees

wreathing (v) - cover, surround, encircle something

pall (n) - covering

rills (n) - clear stream

sprinkling (v) - falling in fine drops


Choose the correct answers


1. According to the poet, a thing of beauty is ____________

a. a joy forever

b. a pain forever

c. a suffering forever

d. neglected


Ans: a. a joy forever


2. Beautiful things never “pass in to nothingness ” means that they ____________

a. never increase

b. create unpleasantness between friends

c. never fade away

d. always bring unhappiness


Ans: never fade away


3. “Will keep a bower quiet for us” means ____________.

a. will give us peace and calm

b. will stop unpleasant sound

c. make our beds fit to sleep

d. reduces noise


Ans: a. will give us peace and calm


4. Of all the unhealthy means ____________

a. pain

b. neglect

c. suffering

d. ill-health


Ans: d.ill-health


5. The sun, moon, trees, old and young are the things that ____________.

a. depress us

b. remove the pall of gloom from our lives

c. makes us laugh

d. gives us oxygen


Ans: c. makes us laugh


Answer the following


1. How a thing of beauty is joy forever?

Ans: A thing of beauty is a joy forever because it is a source of endless joy and its eternal beauty never fades away.


2. Why do we suffer?

Ans: We lack the thing of beauty (nature) in the inhumane materialistic life and hence we suffer.


3. According to the poet, mention the evil things we possess?

Ans: The evil things we posses are hatred, greed and negativity.


Alliteration Examples:

wild wind

curious clock

splendid scholar

memorable moments

creepy crawlies


Imagery Example

It was dark and cloudy in the woods.

The boys were screaming and shouting in the playground.

The mountain was spewing and spitting the smoke.

The sauce was sweet and sour.

 

TNPSC Materials

Group 1 Courses

© TNPSC.Academy | All Rights Reserved.
Click to Download
close-image