TNPSC Books
-
TNPSC General English Book - for Group 2 & 2A
Rated 5.00 out of 5₹1,000.00Original price was: ₹1,000.00.₹850.00Current price is: ₹850.00. -
TNPSC பொதுத் தமிழ் Book - for Group 2, 2A, 3, 4 & VAO
₹1,000.00Original price was: ₹1,000.00.₹850.00Current price is: ₹850.00.
Group 1 Courses
Group 1 | Postal and Online Test Series | 2022
₹3,200.00Original price was: ₹3,200.00.₹2,800.00Current price is: ₹2,800.00. 88TNPSC Group 1 - Test Series - 2019
4.7₹3,500.00Original price was: ₹3,500.00.₹2,800.00Current price is: ₹2,800.00. 542
Group 2 & 2A Courses
TNPSC Group 2 and 2A - Test Series - 2019 - தமிழ்
₹2,400.00Original price was: ₹2,400.00.₹1,800.00Current price is: ₹1,800.00. 175TNPSC Group 2 and 2A - Test Series - 2019
₹2,400.00Original price was: ₹2,400.00.₹1,800.00Current price is: ₹1,800.00. 527












A Thing of Beauty
A thing of beauty is a joy forever
Its loveliness increases, it will never
Pass into nothingness; but will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing
Therefore, on every morrow, are we wreathing
A flowery band to bind us to the earth,
Some shape of beauty moves away the pall
From our dark spirits. Such the sun, the moon,
Tree old, and young, sprouting a shady boon
For simple sheep; and such are daffodils
With the green world they live in: and clear rills
That for themselves a cooling covert make
‘Gainst the hot season; the mid forest brake,
Rich with a sprinkling of fair musk – rose blooms;
An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from the heaven’s brink
– Jhon Keats
About the Poet:
John Keats (1795 – 1821) was a British Romantic poet. Although trained to be a surgeon, Keats decided to devote himself wholly to poetry. Keats’ secret, his power to sway and delight the readers, lies primarily in his gift for perceiving the world and living his moods and aspirations in terms of language. “A Thing of Beauty’ is an excerpt from his poem ‘Endymion: A Poetic Romance’. The poem is based on a Greek legend, in which Endymion, a beautiful young shepherd and poet who lived on Mount Latmos, had a vision of Cynthia, the Moon Goddess. The enchanted youth resolved to seek her out and so wandered away through the forest and down under the sea.
Glossary
bower (n) – shelter under the shade of trees
wreathing (v) – cover, surround, encircle something
pall (n) – covering
rills (n) – clear stream
sprinkling (v) – falling in fine drops
Choose the correct answers
1. According to the poet, a thing of beauty is ____________
a. a joy forever
b. a pain forever
c. a suffering forever
d. neglected
Ans: a. a joy forever
2. Beautiful things never “pass in to nothingness ” means that they ____________
a. never increase
b. create unpleasantness between friends
c. never fade away
d. always bring unhappiness
Ans: never fade away
3. “Will keep a bower quiet for us” means ____________.
a. will give us peace and calm
b. will stop unpleasant sound
c. make our beds fit to sleep
d. reduces noise
Ans: a. will give us peace and calm
4. Of all the unhealthy means ____________
a. pain
b. neglect
c. suffering
d. ill-health
Ans: d.ill-health
5. The sun, moon, trees, old and young are the things that ____________.
a. depress us
b. remove the pall of gloom from our lives
c. makes us laugh
d. gives us oxygen
Ans: c. makes us laugh
Answer the following
1. How a thing of beauty is joy forever?
Ans: A thing of beauty is a joy forever because it is a source of endless joy and its eternal beauty never fades away.
2. Why do we suffer?
Ans: We lack the thing of beauty (nature) in the inhumane materialistic life and hence we suffer.
3. According to the poet, mention the evil things we possess?
Ans: The evil things we posses are hatred, greed and negativity.
Alliteration Examples:
wild wind
curious clock
splendid scholar
memorable moments
creepy crawlies
Imagery Example
It was dark and cloudy in the woods.
The boys were screaming and shouting in the playground.
The mountain was spewing and spitting the smoke.
The sauce was sweet and sour.